Globalisering


Zonet heb ik enkele mails uitgewisseld met Sister Mercy. Zij is een jonge religieuze van de Sociëteit van Maria. Zij is geboren en getogen in India, maar woont sinds verschillende jaren in Hongarije als missionaris. Enkele dagen geleden was ik bij de Zusters van Moeder Theresa. Een gemeenschap van 5 zusters. Vier van hen zijn jonge Indische vrouwen. Een heel biddende en authentiek religieuze gemeenschap in een Gentse volkswijk.

Ook hier in de Oude Abdij krijgen we meer en meer mensen over de vloer uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, maar ook gewoon uit andere Europese landen. We hebben op de website onlangs enkele pagina’s toegevoegd in andere Europese talen.

De globalisering neemt overhand toe. Het zal ons, Westerlingen, een reële aanpassing vragen. Nu reeds ervaar ik het als deugddoend en zonder meer verrijkend. De sterke religieuze gevoeligheid van de Aziaten, het gemeenschapsgevoel van de Afrikanen, de levensvreugde van de Zuid-Amerikanen … het is een welkome aanvulling bij de eveneens belangrijke maar soms wat beklemmende ernst en degelijkheid van het oude en vermoeide Westen.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen