Bredero


Slechts één procent van de Japanners is christen. Hun aangroei is beperkt. Nochthans leveren zij een belangrijke bijdrage tot de Japanse samenleving.

Verschillende van de betere universiteiten van Tokyo zijn christelijk. Christelijke verenigingen spelen een belangrijke rol in de armoedebestrijding.

Maar het meest zichtbaar is de christelijke aanwezigheid in de politiek. Van de 5 kandidaten voor de post van eerste minister waren er drie christen. Uiteindelijk is het Taro Francisco Aso geworden. Hij komt uit een familie die reeds sinds 4 generaties katholiek is.

Of het veel verschil zal uitmaken ? Dat is nog een andere vraag. In de « blogosfeer » kon ik reeds lezen dat dit door Japanse katholieken wordt betwijfeld.

Het zegt hoe dan ook iets over een evolutie die dit land - eeuwen lang volledig afgesloten van de buitenwereld - heeft doorgemaakt. In de eerste helft van de 17de eeuw zijn in Japan 25.000 christenen gekruisigd en tot aan het einde van de 19de eeuw was het christendom er verboden.

‘t Kan verkeren, zij Bredero.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen