Post-confessioneel



Sarah Palin, de kandidate voor het vice-presidentschap van de Amerikaanse republikeinen is een « moderne vrouw ». Hiervan maakt deel uit dat zij wordt gekwalificeerd als heel christelijk maar ook als « post-confessioneel ». Haar parcours van het ene kerkgenootschap naar het andere is inderdaad nogal moeilijk om volgen.

Het blijkt de uitdrukking te zijn van een ruimere tendens in de protestantse wereld om « à la carte » te gaan shoppen in het heel ruime christelijke aanbod.

De levensbeschouwelijke coctail, we kennen dat hier ook. Mensen stellen zelf hun eigen geloof samen. Soms met heel disparate ingrediënten. Dit geldt voor jonge mensen. Maar meer en meer ook voor hun ouders, en soms zelfs grootouders.

De graad van voldoening die dit levensbeschouwelijke shoppen biedt, zo leren ons de godsdienstsociologen, is niet bijster hoog. Maar dit belet niet dat het fenomeen aan belang wint.

Als Katholieke Kerk moeten we hier rekening mee houden. En tegelijkertijd radicaal trouw blijven aan onze eigen identiteit.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj