300.000


Vandaag, 9 september, herdenkt de Kerk de heilige Pedro Claver sj. Indrukwekkende man. Geboren in 1580 in het Spaanse binnenland en gestorven, 74 jaar later in Cartagena, aan de Colombiaanse Stille Oceaan.

Als jezuïet vertrok hij op 20-jarige leeftijd naar de Nieuwe Wereld. Hij stelde zich er volledig ten dienst van de zwarte negerslaven die daar in grote getale werden « aangevoerd » ; soms tot 1000 per maand, in de meest afgrijselijke omstandigheden.

Het systeem kon hij niet veranderen. Maar die vaststelling was voor hem geen excuus om bij de pakken te blijven zitten.

Bij aankomst, daalde Pedro in de schepen af om vers water en fruit te geven aan de uitgehongerde en uitgedorste slaven. Hij zorgde voor tolken, probeerde aan de overlevenden van de reis iets van menselijkheid aan te bieden. Hij dacht ook aan de ziel van deze mensen die door de Europeanen als dieren werden beschouwd en behandeld.

40 jaar lang zou hij zich tot slaaf van de zwarten maken. Geschat wordt dat om en bij de 300.000 negerslaven door Claver werden opgevangen. Velen heeft hij gedoopt.

Hij werd gehaat door de deftige dames van Carthagena die weigerden de kerken binnen te gaan waar die « vuile negers" waren binnengeweest. Ook van zijn ordebroeders heeft hij veel te lijden gehad.

Claver was zijn tijd veel vooruit. Maar mogelijks kunnen ook wij nog iets van hem leren. Daarom toch heeft de Kerk hem heilig verklaard.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj