Lege maag


Gerry Clarke sj is een Ierse medebroeder. Op 25 november stuurde hij onderstaand bericht uit Goma (Kongo) waar hij werkt voor de Jesuit Refugee Service.

Seksueel en geslachtsgebonden geweld is van oudsher een oorlogswapen geweest. Maar nooit zozeer als het laatste decennium in Oostelijk Kongo. De slachtoffers van het conflict tussen de rebellerende generaal Laurent Nkunda en de Congolese overheid stromen naar de kampen rond Goma, de provinciale hoofdstad van de Oostelijke provincie van Noord Kivu. Daar krijgen ze medische hulp van de grote NGO’s. Ook de JRS is daar aanwezig, in de hoop een bijdrage te kunnen leveren voor de rehabilitatie van de slachtoffers.

We hebben drie inwoners van ter plaatse in dienst genomen als eerste stap om tegemoet te komen aan de noden van de slachtoffers van het geweld. Het is hun taak om bijstand te bieden en in het bijzonder om te achterhalen wat JRS hier kan doen. Het lijkt erop dat er voldoende medische zorg voorhanden is, maar dat voor sommige heel praktische zaken niet wordt gezorgd.

Zo, bijvoorbeeld, is er het feit dat vluchtelingen voor hun voeding afhangen van voedselpakketten. Als deze evenwel erg beperkt of onbestaande zijn, dan kunnen zij niet op een verantwoorde wijze hun medicatie innemen. “Je kan geen pilletjes innemen op een lege maag”, zegt Fred Kahunde, onderzoeksleider bij de JRS in Goma. En de nazorg op lange termijn is ook echt belangrijk. Een andere nood die werd geïdentificeerd op een brainstorming-bijeenkomst met NGO’s vorige week is het opzetten van activiteiten die toelaten om een inkomen te verdienen: kleermakerswerk, het maken van zeep, haarkappen … zijn activiteiten die relatief makkelijk kunnen worden aangeleerd en die aan de vluchtelingen een inkomen kunnen bezorgen.
De hoop bestaat hier dat een sterkere en meer efficiënte troepenmacht van de VN de rebellen in bedwang zal kunnen houden. Nochtans, spijtig genoeg is het hier vaak zo dat de problemen komen van het geregelde leger. De mensen hier zeggen dat het Congolese leger gevaarlijker is als op het op vlucht slaat dan als het aanvalt. Als ze verslagen worden door de rebellen (wat nogal vaak gebeurt) dan keren ze zich tegen de plaatselijke bevolking en bedienen zich in de winkels en de huizen. Er is ook heel wat bewijs dat ze verantwoordelijk zijn voor seksueel en geslachtsgebonden geweld.

Heel wat werk aan de winkel voor de JRS in Goma.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj