Goodwill


Als we de internationale pers mogen beloven, ziet het er naar uit dat Benedictus weldra de excommunicatie van de 4 bisschoppen van het integristische schisma van Mgr Lefebvre zal opheffen. Niet echt verwonderlijk. Deze Paus heeft reeds talrijke aanzetten gegeven tot verzoening en beëindigen van het schisma.

« Un pardon contestable », noemt « Le Monde » het in zijn editoriaal van gisteren. Inderdaad, vanwege de integristen zelf is er nauwelijks enige spijtbetuiging gekomen. De goodwill lijkt helemaal van een kant te komen. Maar ligt niet precies daar de grootsheid van Benedictus ? Is dat niet het eigene van de vergeving ?

Nu hopen dat deze creatieve grootmoedigheid verder het beleid van de Kerk mag inspireren. Ook andere groepen christenen hopen op die vernieuwende vindingrijkheid. Denk maar aan de opnieuw gehuwde uit de echt gescheidenen die niet de communie kunnen ontvangen.

Reacties

Anoniem zei…
Mgr. Richard Williamson, één van de bisschoppen die door de conservatieve bisschop mgr. Lefebvre zonder toelating van Rome werd gewijd, heeft het bestaan van gaskamers ontkend.
Hij deed dat in een interview met de Zweedse televisie.

"Ik geloof dat er geen gaskamers hebben bestaan.
Ik denk dat 200.000 tot 300.000 joden in de concentratiekampen zijn omgekomen maar geen enkele in de gaskamers",
verklaarde de bischop in een uitzending van de Zweedse publieke televisie SVT.
Anoniem zei…
Wat ik in deze kwestie uitermate bedenkelijk vind dat men morele waarden en normen verkwanseld.
Een Williamson -al is hij bisschop van de FFPSX - zal zich vanuit zijn kerkelijke functie beroepen op de H. Geest.

Mocht de excommunicatie (óók voor Williamson) inderdaad worden opgeheven dan zal dat een klap zijn voor elke interreligieuze dialoog.
Anoniem zei…
Protest tegen Lefèbvrebisschop!

De Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (Licra) in Frankrijk heeft geprotesteerd tegen de eventuele heropname van bisschop Richard Williamson in de rooms-katholieke Kerk.
Deze week werd bekend dat paus Benedictus de excommunicatie van de in 1988 onwettig gewijde bisschop ongedaan zou willen maken.
Williamson is een “geschiedvervalser”, aldus Licra.

Als Rome deze man rehabiliteert is dit een “verontrustende stap terug” in de kerkelijke koers ten aanzien van antisemitisme.
Anoniem zei…
Een zaak is de opheffing van de excommunicatie die vandaag effectief heeft plaatsgevonden. Een heel andere zaak zijn de persoonlijke overtuigingen van de betrokken bisschoppen. De algemene overste van de Fraternité Saint Pie X heeft vandaag overigens afstand genomen van de negationistische uitspraken van bisschop Williamson. Ook de woordvoerder van de Paus, pater Lombardi sj, heeft, voor zover als nodig, verklaard dat het herstellen van de communio niets te maken heeft met bedoelde uitspraken.
Anoniem zei…
Mgr. Fellay: "Het is evident dat een bisschop alleen met bisschoppelijke autoriteit kan spreken over zaken van geloof en moraal.
Als hij een uitspraak doet over wereldse zaken, doet hij dat in eigen naam. De priesterfraterniteit die ik leid heeft geen enkele bevoegdheid om uitspraken te doen over dit soort zaken.
Ons enige en unieke doelstelling is de restauratie van de traditionele doctrine in de katholieke Kerk".

"Het is zeer dom in een interview over religieuze aangelegenheden te spreken over omstreden wereldse zaken en zo onze fraterniteit te schaden".

Letterlijk zegt Fellay dus dat antisemitisme géén morele kwestie is.

Een Kerk en een priesterbroederschap die zich veroorlooft tot in de kleinste details het seksleven te beoordelen,
vindt dat ze géén autoriteit heeft op het gebied van jodenhaat? .
Anoniem zei…
De opheffing van de excommunicatie van de 4 bisschoppen betekent niet dat het schisma ten einde is. Wel dat Rome de deur terug open heeft gezet. Het FSPX maakt nog niet opnieuw deel uit van de Katholieke Kerk. Haar uitspraken en standpunten zijn niet die van de Katholieke Kerk. De uitspraken van Williamson illustreren dit op bijzonder pijnlijke wijze.

40 jaar geleden reeds werden tussen de Katholieke en de Orthodoxe Kerken de wederzijdse excommunicaties opgeheven. Waarschijnlijk zal er nog veel tijd nodig zijn.

De eerste reacties van het FSPX doen vermoeden dat de verdere toenadering ook hier niet aan TGV-snelheid zal verlopen.
Anoniem zei…
Beste pater Sintobin,

Antisemitisme is namelijk ten diepste immoreel.

Ik verwacht wereldwijd weerstand tegen het besluit van de Paus.
De excommunicatie is alleen nog maar een handreiking en nu hangt veel af van de houding van het Pius X broederschap zelf.
Hoewel je natuurlijk altijd 'ja' kunt zeggen en 'nee' verder gaat.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj