Afgrond


“Het is alsof je een ziekenwagen zou plaatsen onderaan een gevaarlijke afgrond. Dan kan je sneller de slachtoffers naar het ziekenhuis brengen.” Hiermee vergeleek een christelijk Brits parlementslid de recente plannen van de Britse Hoge Raad voor publiciteit om voortaan commercials voor abortusklinieken en voor condooms te mogen uitzenden op de openbare televisie, ook op uren waarop kinderen TV kijken.

In 2007 werden in GB 7.715 meisjes tussen 13 en 15 zwanger. De voorbije jaren heeft de Britse overheid meer dan 300 miljoen pond uitgegeven aan programma’s om door voorlichting en het gratis ter beschikking stellen van voorbehoedsmiddelen (condooms en morning after pillen) op steeds jongere leeftijd het aantal tienerzwangerschappen te doen dalen. Maar het aantal zwangerschappen is thans het hoogste van de voorbije tien jaar. Idem voor de SOA’s. Het beleid heeft gefaald. De facto is er een steeds grotere seksuele promiscuïteit bij steeds jongere kinderen.

Conclusie? De toegang tot voorbebehoedsmiddelen en abortus verder vergemakkelijken. Toch logisch.

Intussen worden groepen die het probleem willen aanpakken doorheen opvoedingsmethodes die zich inspireren aan de christelijke traditie (onthouding, trouw, geleidelijkheid van de seksuele voorlichting en opvoeding) aan heel strikte wettelijke beperkingen onderworpen.

Ik wil best geloven dat ook deze Britse leidsmakers te goeder trouw zijn. Maar ik moet hierbij wel flink steunen op mijn geloof, ook in de mens. Anders dreigt het cynisme snel om de hoek te komen kijken.

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)