America


Op 17 april 2009 vierde “America” zijn 100ste verjaardag. America is het weekblad van de Amerikaanse jezuïeten. Toen het in 1909 gelanceerd werd, was het het eerste Amerikaanse katholieke weekblad waar zo’n uiteenlopende onderwerpen als cultuur, economie, politiek en godsdienst aan bod konden komen.

Het weekblad heeft een belangrijke rol gespeeld in talrijke belangrijke maatschappelijke debatten. Reeds lang vóór Martin Luther King kwam het op voor de burgerrechten. Het nam positie in tegen de anticommunistische campagne van MacCarthy. Thans gaat het in tegen sommige tendenzen binnen de Amerikaanse katholieke Kerk om zich al te vijandig op te stellen tegenover belangrijke delen en instanties binnen de Amerikaanse samenleving waardoor zij dreigt zich te isoleren.

James Martin sj, 48 jaar en een van de redacteuren van het weekblad, vat het eigene van hun zending aldus samen : “Van een jezuïet wordt verwacht dat hij uitlegt aan de wereld hoe de Kerk in mekaar steekt en aan de Kerk hoe de wereld in mekaar steekt. Eigenlijk is dat wat we met ons tijdschrift beogen.”


Een uitgebreide reportage van CNS vindt u hier.

Reacties

Anoniem zei…
VS: katholiek weekblad jezuïeten pleit voor gehuwde priesters
Hilversum (Van onze redactie) 28 april 2009 -

"De hoofdredactie van het gerenommeerde Amerikaanse katholieke weekblad America pleit deze week voor het openstellen voor gehuwde mannen van het priesterambt in de Rooms-Katholieke Kerk. Het opinieblad van de Amerikaanse jezuïeten stelt voor om permanent diakens met een priesterroeping tot priester te wijden.

Luisteren
Om het priestertekort het hoofd te bieden zou de Kerk verder moeten luisteren naar de ‘verlangens en opvattingen’ van eerder uit de geestelijke stand verwijderde priesters, vindt America. Een deel van deze mannen zou als gehuwde opnieuw tot het priesterambt willen worden toegelaten. De Kerk zou zich voor die wens moeten openstellen, zo suggereert het weekblad.

Gesprek zonder taboe
De hoofdredactie noemt haar pleidooi ‘bescheiden’.
“De bisschoppen van de Verenigde Staten zouden groter leiderschap moeten nemen in het openlijk bediscussiëren van het priestertekort en mogelijke oplossingen ervoor.”
Op die mogelijke oplossingen moet in die gesprekken geen taboe rusten, vindt America.
“Het zouden juist uitwisselingen moeten die volledig openstaan voor de door de Geest geboden mogelijkheden.”

Permanent diakens
De auteurs verwijzen in hun commentaar onder andere naar de bestaande mogelijkheid om priester te worden gewijd voor gehuwde voorgangers uit andere kerken die zich tot het katholicisme hebben bekeerd.
Waarom zou die praxis niet ook voor permanent diakens met een priesterroeping kunnen gelden, vragen ze zich af".

In hoeverre is dit bericht een reële mogelijkheid om het priestertekort een halt toe te roepen, Nicolaas?
Nikolaas zei…
Ik twijfel eraan dat het openstellen van het priesterschap voor gehuwde mannen voor onze kerkprovincies veel verschil zou uitmaken.

Gehuwd priesterschap bestaat in het Nabije Oosten. Daar is het eerder regel dan uitzondering en is er helemaal geen priesterstekort. Maar het zijn daar gebieden waar secularisatie niet bestaat en waar het geloof heel levendig en natuurlijk is. Zo'n gemeenschappen brengen dan ook op spontane wijze roepingen voort.

En daar knelt het schoentje net bij ons.

Ik meen te weten dat ook in de protestantse kerkgemeenschappen waar gehuwde voorgangers bestaan er een groot tekort is aan roepingen.

Zelf heb ik geen principiële bezwaren tegen gehuwd priesterschap. Ook al brengt het zijn eigen problemen met zich (moeilijke positie van de echtgenote, kinderen ...). Of het een oplossing zou zijn voor ons priestertekort betwijfel ik ten zeerste.
Anoniem zei…
Ik kan je volledig beamen, Nikolaas. Het probleem van het priestertekort zit niet in het verplicht celibaat. Maar het celibaat opleggen als verplichting lijkt me een heel onnatuurlijke zaak. Mocht er van overheidswege ruimte zijn voor keuze, het ware mooi. Uit misbruiken is het ooit ontstaan en laat me begrip hebben over de huidige verplichting. Maar herziening zou ook moeten kunnen. Een andere reden vind ik ernstiger: partner zijn van een priester lijkt me geen evidente zaak. Zijn totale beschikbaarheid voor alle mensen zal ingeperkt worden door zijn gezin dat wellicht prioritair wordt. Het vrij zijn van materiële en mentale zorg voor vrouw en kinderen schept ruimte voor veel mensen. Dààr ben ik wel van overtuigd.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)