Persoon


In een technische school hier in de buurt sprak onlangs een 16-jarige zijn godsdienstleerkracht aan bij het binnenkomen in de les. Hij was stomverbaasd. “Mevrouw, die van geschiedenis heeft gezegd dat God geen ding is maar een persoon. Dat heb ik nu nog nooit gehoord. Is dat waar?”

De godsdienstleerkracht had een heel ander lesonderwerp voorbereid. Maar de kans was te mooi om voorbij te laten gaan. Te meer daar ook de andere leerlingen haar verwachtend aankeken.

Het uur was zo voorbij. De leerkracht had het gesprek heerlijk gevonden. Zij niet alleen.

Het is waar dat de identiteit van ons katholiek onderwijs niet meer zo duidelijk is. Kan ook moeilijk anders in het geseculariseerde Vlaanderen. Allerhande kritiek kan worden geformuleerd op het godsdienstonderricht. Blijft dat het een echte structurele buitenkans is dat onze jongeren zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs 2 uur godsdienstles krijgen. Wat een geluk voor die jongens en meisjes dat ze zo de kans krijgen om, van ver of van dicht, kennis te maken met verschillende aspecten van het christelijk geloof – en ook van andere religieuze tradities.

Het maakt dat op zijn minst iets van de Traditie kan worden doorgegeven. In veel van onze buurlanden heeft de jeugd dit voorrecht niet.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen