Creatief


Gewoontegetrouw ontmoette Benedictus XVI de voorbije 26ste september 2009 de pers in het vliegtuig dat hem naar Praag vloog voor een officiëel bezoek.

Tsjechië is een van de meest geseculariseerde landen van Europa. Aan de paus werd gevraagd hoe de Kerk, als minderheid, op een efficiënte wijze kan bijdragen aan het gemeenschappelijke goed van het land.

Ziehier het antwoord.

Ik zou zeggen dat het normalerwijze de creatieve minderheden zijn die de toekomst bepalen. Daarom moet de Katholieke Kerk beschouwd worden als een creatieve minderheid die een erfenis heeft van waarden die niet behoren tot het verleden maar die een levende en actuele werkelijkheid zijn. De Kerk moet deze actualiseren en aanwezig zijn in het publieke debat, in onze strijd voor een waar begrip van vrijheid en vrede.

Op deze manier kan zij een bijdrage doen in verschillende domeinen. Ik denk dat het eerste domein precies de intellectuele dialoog is tussen agnosten en gelovigen. Elk van beiden heeft de ander nodig: de agnost kan er niet tevreden mee zijn niet te weten of God al of niet bestaat; hij moet op zoek gaan en de grote erfenis van het geloof op het spoor komen; de katholiek kan er niet tevreden mee zijn te geloven; hij moet nog meer op zoek gaan naar God; en in de dialoog met anderen moet hij God nog meer in de diepte gaan herontdekken.
…”

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)