Vergelijking




Op 21 december 2009, aan de vooravond van zijn derde bezoek aan Afrika, gaf pater Adolfo Nicolás, algemeen overste van de SJ, een uitvoerig interview. Hieronder vindt u een uittreksel. Interessant om te lezen hoe het uitleggen waarom je op een vraag niet kan antwoorden op zich reeds een genuanceerd standpunt is.

Het is goed te weten dat onze Generale Overste een groot deel van zijn leven in het Verre Oosten heeft doorgebracht.

Vraag: U bent erg vertrouwd met Azië. Welke zijn opmerkelijke verschillen met Afrika, of het nu gaat over de Kerk of over de samenleving in het algemeen?

Antwoord: Ik zou eerst en vooral willen zeggen dat een van dingen die mijn Aziatische ervaring mij geleerd heeft is dat je nooit mag voortgaan op eerste indrukken. De belangrijkste reden hiervoor is eenvoudig. Eerste indrukken worden vaak bepaald door vroegere ervaringen, verwachtingen en vooroordelen. Een tweede reden is dat ik zelf lang over gedaan heb om tot het inzicht te komen dat er niet zoiets bestaat als Azië, een Azië waarover je iets zinvol zou kunnen zeggen in enkele woorden. Azië bestaat uit vele landen, vele culturen, vele tradities, vele geschiedenissen en volkeren.

Zo ik er van uit zou gaan dat Afrika in mijn visie nog “één Afrika” zou zijn, dan zou dit betekenen dat ik het nog niet begrepen heb. Ik hoop oprecht dat, naarmate ik Afrika beter zal leren kennen, het inzicht zal groeien dat er ook in Afrika vele volkeren, talen, tradities, culturen … bestaan. Dan worden vergelijkingen concreet én beperkt. Ik vind het heel moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om Azië en Afrika met mekaar te vergelijken. Ik zou eerst moeten vragen welk Azië, en welk Afrika.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen