Innerlijkheid

Gisterenvoormiddag hebben we (sessie met medebroeders in Parijs) gewerkt rond « innerlijkheid ».

De ervaring leert dat nogal wat (jonge) mensen moeilijk tot een diepere geestelijke ervaring komen, omdat ze geen of nauwelijks toegang hebben tot hun innerlijkheid (intériorité). Met innerlijkheid (aanwezigheid, bewustzijn …) wordt die innerlijke “ruimte” bedoeld waar je iets/iemand kunt ervaren, anders dan jezelf; mogelijks doorheen je affectiviteit, emoties, psyche of lichamelijkheid, maar tegelijk onderscheiden van die bemiddelingen. Ervaringen van innerlijkheid kunnen zijn diepe verwondering, vervulling, zinvolheid, je persoonlijk aangesproken/uitgenodigd weten, verbondenheid, verlatenheid …

Velen staat niet in contact met met hun eigen innerlijkheid om de goede reden dat het hen nooit geleerd is, dat ze niet weten dat er zulk een zijnsniveau bestaat.

God spreekt tot de mens op het niveau van die innerlijkheid. Als je evenwel té snel tot een religieuze ervaring wil komen, ttz, zonder voorafgaandelijk de ervaring van de innerlijkheid te hebben ontdekt, dreig je a priori voorbij te lopen aan de spirituele ervaring.

Tijd nemen om de innerlijkheid te verkennen en te cultiveren is geen verloren tijd. Het creëert de voedingsbodem waarop de eigenlijke religieuze ervaring kan tot bloei komen.


Delen

Reacties

v. zei…
Met jonge mensen van bij ons een wandeling maken door het museum van Felix de Boeck in Drogenbos zou de moeite waard zijn.
Hij geeft een prachtige verbeelding in kleuren en vormen van verinnerlijking. Schilderijen die spreken tot de verbeelding en de ziel weten te raken.
Dank voor de tip!

Nikolaas

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj