Theresia van Lisieux aan het woord: de vreugde van de onvolmaaktheid (2)


Ingetreden in de Karmel als 15-jarige en gestorven op 24-jarige leeftijd, is Theresia van Lisieux een van de grote heiligen van onze Kerk. Haar autobiografie (Geschiedenis van een ziel) is een parel. Het getuigt van een uitzonderlijk geloof, onderscheidingsvermogen en ervaring in de liefde.


Graag bied ik u enkele uittreksels aan.

“In het begin van mijn geestelijk leven, toen ik zo’n dertien, veertien jaar was, vroeg ik me af waar ik later nog voortgang in kon boeken. Ik dacht dat ik de volmaaktheid onmogelijk nog beter begrijpen kon. 

Algauw heb ik ingezien dat hoe verder iemand op deze weg komt, hoe meer hij verwijderd denkt te zijn van het doel. Nu berust ik erin mezelf nog altijd onvolmaakt te zien en vind ik er mijn vreugde in."

Reacties

Anoniem zei…
Dan heeft ze werkelijk de liefde van God gekend. Aanvaarden van het zelf maakt zachtmoedig, dan wens je rozenblaadjes te strooien over het leed. Het onmogelijke is verwoord en dat geeft troost. Woorden vanuit innerlijke verlangen ontspruiten zich vanzelf vanuit de stilte en dat kan berusting en vreugde geven. De weg van inzicht, de weg van inzet is voor ieder mens anders. Zo brengt de paus zijn rozenblaadjes naar het leed en dat brengt moed en vreugde voort.
Truus zei…
Knap als je op jonge leeftijd al weet wat je wilt. De meesten zijn niet zo leuke pubers. Maar ook dat hoort erbij om je los van je ouders te maken.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)