Een niet gehaaste cliënt

Onderstaande mijmering over "La Sagrada Familia" in Barcelona opent een nieuwe gebedsweek op "Gewijde Ruimte". Ik geef ze u graag ook via deze weg mee ter overweging. U kan ze ook rechtstreeks vinden op Gewijde Ruimte, de ignatiaanse gebedswebsite met de dagelijkse schriftlezing.

Misschien leest u ook graag even de talrijke commentaren die gebruikers van G.R. de voorbije maanden doormailden.

Toeristen in Barelona bezoeken graag de onvoltooide kathedraal  La Sagrada Familia (de Heilige Familie), nu door de UNESCO als Werelderfgoed erkend.

Antoni Gaudi begon met zijn werk in 1883, maar bij zijn dood in 1936 was er minder dan een kwart van het project voltooid. Gaudi nam de zaak filosofisch op.  Kort voor zijn dood merkte hij op: “Mijn cliënt is niet gehaast.” Andere architecten hebben sindsdien ieder een deel van het werk op zich genomen. Hun bijdragen hebben natuurlijk wel wat kritiek van hun collega’s te verduren gekregen. In 2010 was de uitzonderlijke constructie halfweg, en de voltooiing ervan wordt mogelijks verwacht op  de honderdste gedenkdag van het overlijden van de architect. 

Deze opmerkelijke onderneming heeft ons veel te leren. Vooreerst, Gaudi heeft het bij het rechte eind over Gods  bedaarde, kalme werkwijze. God schijnt niet gehaast te zijn om op een bepaald tijdstip klaar te zijn met het verhaal van de menselijke geschiedenis. Maar zoals bij de kathedraal is er van het goddelijke project al meer dan voldoende voorhanden, om ons een idee  te geven van wat het uiteindelijke meesterwerk worden zal.

Vervolgens, terwijl alleen befaamde architecten hun stempel op de kathedraal in Barcelona mochten zetten, wordt ieder van ons  – iedere bewoner van onze planeet, ieder lid van de ‘Gewijde ruimte Gemeenschap’ – uitgenodigd om zijn deel bij te dragen bij de afwerking van Gods project voor de mensheid. Vreemd genoeg vertrouwt God erop dat wij er geen totale rotzooi van gaan maken!

En ten derde, voor een buitenstaander – en voor vele ingewijden – kan het christelijke geloof lijken op een enorm allegaartje van allerlei gegevens zonder onderling verband, zo iets als de stenen op de bouwwerf in Barcelona. Het helpt als je weet dat het sleutelwoord tot het christelijke geloof verbondenheid is.  God wil met ons in intieme verbondenheid samen zijn. En daaraan werkt Hij heel hard. De idee van verbondenheid biedt een dynamisch uitgangspunt dat ieder aspect van het christelijke leven doet oplichten. De dichter Hopkins zegt het als volgt: “Ik groet Hem de dagen dat ik Hem ontmoet, en prijs Hem zalig, als ik tot inzicht kom.”

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen