Paus nog maar eens aan het moraliseren?



Zaterdag laatstleden hoorde ik in een nieuwsbulletin van de VRT een uitvoerig “verslag” over een tussenkomst  van paus Benedictus voor de Pauselijke Academie voor het Leven nalv een congres over de strijd tegen onvruchtbaarheid. De tekst van het verslag van de VRT heb ik niet kunnen terugvinden. De “bewoordingen” van de Paus waren, voor mijn oren, nauwelijks aan te horen: eenzijdig veroordelend, moraliserend, beschuldigend …

Gisteren, zondag 26 februari, verscheen op Kerknet een verslag over datzelfde congres. De toon en inhoud van de toespraak waren onherkenbaar verschillend: respectvol, subtiel, genuanceerd en realistisch. Hieronder vindt u de tekst van het verslagje op Kerknet.

Raad eens welk van beide verslagen mij het meest geloofwaardig lijkt.

PAUS TOONT BEGRIP VOOR OUDERS DIE HULP WETENSCHAP INROEPEN OM KINDERWENS TE VERVULLEN

ROME (KerkNet/Kathpress/RadVat) – Paus Benedictus XVI toonde zaterdag begrip voor de kinderwens van ouders en steunde de strijd tegen onvruchtbaarheid. Tegelijk waarschuwde hij wetenschappers voor het verlangen om aan God gelijk te zijn en zichzelf tot schepper uit te roepen. Benedictus XVI deed zijn oproep tijdens een ontmoeting met de wetenschappers van de Pauselijke Academie voor het Leven, op het einde van hun driedaags overleg in Rome.

De paus toonde groot begrip voor echtparen die bij een niet vervulde kinderwens met de hulp van de wetenschap een oplossing zoeken. Maar bij de vervulling van een kinderwens moet steeds de menselijke waardigheid en de waardigheid van het echtpaar zelf worden gerespecteerd. In een samenleving die op winst is gericht botsen ouders met een kinderwens op een markt van kunstmatige bevruchting met vele mogelijkheden. Maar tegelijk is hierrond een hele industrie gegroeid, vanuit het verlangen om snel geld te verdienen. Benedictus XVI: “Wetenschap moet ten dienste staan van het algemeen welzijn van de mens en zij moet weerstaan aan de bekoring om een louter functionele activiteit te worden.”

(Kerknet)

Reacties

Anoniem zei…
Ook ik kon de 'woorden' van de paus niet aanhoren en was eigenlijk plaatsvervangend beschaamd. Erg bedankt dus om dit coorigerend verslag van Kerknet aan te brengen!
Pascal zei…
De Morgen "rapporteerde" hier gisteren ook over: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1400148/2012/02/26/Paus-vindt-wetenschappers-en-vruchtbaarheidsexperts-arrogant.dhtml

Zoals bij Nikolaas rinkelde bij mij ook een belletje toen ik dit las. Gelukkig biedt het Vaticaan alle teksten van de paus op hun site aan. Voorlopig staat deze tekst er enkel in het Italiaans op. Maar hier vind je dus de objectieve tekst: http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2012/february/documents/hf_ben-xvi_spe_20120225_acdlife_it.html

De titel in De Morgen was dus beter iets als het volgende geweest: "Paus vindt dat elk mens waardigheid heeft en niet behandeld mag worden als een object"
Hilde zei…
Komt er een vertaling van de Italiaanse tekst?

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj