Meer dan 10 jaar geleden



Het was meer dan 10 jaar geleden dat ik haar gezien had. De laatste keer, die ook de eerste was, was tijdens haar geloftenviering in Epinac (Bourgondië).  Maar nu woont “petite soeur Mia” in een abdij in de Chartreuse. “Les petites soeurs de Bethléhem” – de zusters die ook een gemeenschap hebben in Opgrimbie, weet u wel – zijn kluizenaressen die in gemeenschap wonen. Het zijn strikt contemplatieve monialen die zich terugtrekken in de stilte. Elkeen woont in een aparte kluis Ze eten bijna altijd alleen, en slechts enkele malen per dag ontmoeten ze elkaar voor gemeenschappelijk gebed.

Zo radicaal als hun levensvorm is, zo talrijk trekken ze jonge vrouwen aan. Deze tamelijk recente congregatie telt al enkele tientallen gemeenschappen, verspreid over de hele wereld. In augustus organiseren ze een stage van een hele maand voor geïnteresseerden. De zusters verwachten zo maar eventjes 70 meisjes. Uit de hele wereld, weliswaar. Maar toch, 70 is nog meer dan ze zelf verwacht hadden.

We hebben samen de eucharistie gevierd, en daarna samen getafeld. Zoals 10 jaar geleden, bij de geloftenviering, viel me ook deze keer de diepe vreugde op bij zuster Mia. Ook trouwens bij de priorin die mij een rondleiding gaf.

Grote soberheid, eenzaamheid, stilte, studie, eenvoudige handenarbeid en veel gebed. “Alles verwachten van Hem. Nu en in eeuwigheid”, zingt de psalmist.

Als je ertoe geroepen bent, is het duidelijk een weg van leven en geluk. En als je niet tot zo’n leven geroepen bent – wat duidelijk mijn geval is – dan is het op zich reeds bijzonder deugddoend  te weten dat er zo’n mensen bestaan. Niet in het minst omdat ze, gewoon door hun levend getuigenis, je bevragen op je eigen keuzes en prioriteiten.

God zij dank.

Reacties

Anoniem zei…
heel mooi en intens in Opgrimby!

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen