Waarom het christendom het mysterie van God niet op alomvattende wijze kan uitdrukken


Sommige stromingen binnen het christendom benadrukken de afwezigheid van God in de wereld. De ignatiaanse spiritualiteit benadrukt Gods aanwezigheid. Dit vloeit voort uit een katholiek, sacramenteel perspectief dat ervan uitgaat dat, doorheen de incarnatie van Christus, God aanwezig is in de wereld. Het brengt God met de beide voeten op de aarde.

Jezuïet-dichter Gerard Manley Hopkins zei: “Je kan God vinden op tienduizend plaatsen”.  Het brengt tevens de aarde dichter bij God. Hopkins schreef ook dat “ de aarde is zwanger van Gods grootheid.” “Niets menselijk is enkel maar menselijk”, schreef de theoloog Ronald Modras. “Geen enkele gewone job is enkel maar gewoon. Klaslokalen, hospitalen en studio’s van artiesten zijn gewijde ruimtes. Geen enkele seculiere wijze van het beoefenen van wetenschap is enkel maar seculier.” Alles wat onze menselijkheid verdiept verdiept ook onze kennis van God.

Deze brede visie op Gods aanwezigheid nodigt ons uit nederig te zijn. God vinden in alle dingen betekent dat geen enkele leer, religieuze traditie, filosofisch schema of vroomheidspraktijk op alomvattende wijze het mysterie van God kan uitdrukken.  We zullen nooit het laatste woord kunnen zeggen over die “alle dingen”. We kunnen de oneindigheid van het heelal of de uitgestrektheid van de menselijke ervaring nooit helemaal vatten. Er zal altijd iets zijn dat aan ons bevattingsvermogen zal ontsnappen. Er zal zich altijd wel iets voordien dat maakt dat God zich aan ons op een nieuwe wijze zal tonen.

Dit verschaft me een diepe vreugde.

Jim Manney

Reacties

Anoniem zei…
De essentie van leven en het mysterie van God, het laat ons zien en ervaren. Veel valt niet uit te leggen en begrijpen kunnen we deels. Alles ligt ingebed zo ook de diepe vreugde.
Edward zei…
GELOOF is het Vermogen om de dingen te doen die HIJ van ons verlangt.......

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)