Wat er gebeurt als een jongetje tegen zijn grootvader "please" zegt


Waar zou jij, als kind, alles voor gegeven hebben?

Waar zou je vandaag alles voor geven?




Reacties

Anoniem zei…
Twee vragen met zou. Het eerste "zou" kan ik plaatsen omdat mijn jeugd lang geleden is. Antwoord: ik zou het niet meer weten. Het tweede "zou" is eigenlijk op zichzelf een vraag. Wat impliceert het? Als ik kon, in de positie was? Als datgene beschikbaar was? Zou ik bv. alles geven voor vrede in Syrië, tussen Joden en Palestijnen of voor wereldvrede of voor het landen en blijven van Gods liefde in alle mensenharten? Dat zou wat zijn. Maar alles? Mijn leven? Zou ik dan de garantie willen dat die vrede of die liefde er ook inderdaad kwam, terwijl ik het zelf niet meer bewust zou kunnen meemaken? Stel dat Jezus gezegd had tegen de Vader: oké, Ik offer Mij voor de redding van de zielen, omdat U het van me vraagt en me daartoe naar de aarde gezonden hebt, maar dan wil Ik ook de garantie dat alle zielen inderdaad gered zullen worden, anders doe ik het deels voor niks op mijn 33e, of dacht U soms, Vader dat ik niet van het leven als mens houd? Die garantie zou de Vader nooit gegeven hebben. Stel dat Jezus dan gezegd had: dan moet U maar een ander nemen.
In feite en na enig nadenken is alles wat de moeite waard is beschikbaar door en in Christus. Deels beschikbaar omdat nooit iedereen mee zal willen, maar grotere beschikbaarheid of bereikbaarheid van het waardevolle, van vrede, heil, geluk dan via Christus, enz. is niet denkbaar. Dus de vraag kan teruggebracht worden tot: zou ik alles voor Christus geven. Dan heb ik een probleem: want zou kan dan weg eigenlijk. Dus geef ik alles voor Christus? Zo nee waarom niet.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)