Een biertje meer drinken? Of is er een betere oplossing? - Help, het gaat niet goed met mij (3/13)



Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat (3/13)

In tijden van droefheid stellen we vroegere keuzes  best niet al te snel in vraag. Maar er zijn wel degelijk veranderingen die we kunnen doorvoeren, “tegen de droefheid in”. Het eigene van droefheid is dat ze ons kan doen terugvallen op oppervlakkigheid en makkelijkheid. Je gaat een pintje meer drinken, je “eens goed amuseren” of lekker uit de bol gaan. Op zich niet erg, maar op termijn brengt het weinig aarde aan de dijk. Ignatius zal aanraden om in te gaan tégen die spontane reflex, en precies méér te doen van datgene wat we spontaan minder zouden gaan doen.

Ignatius noemt drie concrete werkpunten :

2. “Onszelf veel te onderzoeken”.

Hiermee verwijst Ignatius naar het aandachts- of bewustzijnsonderzoek, of nog, het levensgebed : het nemen van de tijd om tot stilte te komen en om je de vraag te stellen wat er nu precies gebeurt; wat in mijn concrete levenswijze, in mijn algemene houding, in mijn leefomgeving zou die onlustgevoelens kunnen verklaren …  Als je pijn hebt in je rug ga je naar de dokter en zal je geduldig de kiné-sessies volgen die hij je voorschrijft. Nemen we ook die tijd om (meer) te bidden als onze ziel pijn doet?

Waar onze spontane reflex zou kunnen zijn : ik ga niet te veel “piekeren” en moeilijke vragen stellen, nodigt Ignatius net uit om meer tijd te nemen voor dit aandachtsonderzoek. Want het zou wel eens kunnen zijn dat er iets schort. En om hier achter te komen moet je eerst en vooral de tijd daarvoor nemen. 

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen