Wie is God? En wie ben ik ...


Deze nieuwe overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

God is de Schepper, de bron uit wie alles voortkomt,. Alles is van Hem afhankelijk, seconde na seconde. God is het mysterie dat mijn bestaan tot bloei laat komen. God is groot. Hij is groter dan het universum. En tegelijkertijd is God de ons meest nabije. Hij verblijft in iedere molecule van mijn lichaam. Gods bewustzijn omvat alles en is aanwezig in al mijn gedachten en verlangens. Niets van mij is Hem vreemd. Alles is hier volkomen mysterie.

Ik ben niet meer dan een pakket geschenken: alles wat ik heb en ben is een geschenk van een Ander. God laat mij enigszins in zijn goddelijke volheid delen. Mijn lichaam is een geschenk. Net zoals mijn verstand, mijn wil, mijn talenten en vaardigheden. Ik bezit het geestelijke geschenk van geloof, hoop en liefde. Al deze geschenken maken mij tot wie ik ben en worden mij toevertrouwd om mijn  verwantschap met God en mijn verbondenheid met Hem te koesteren.

Een geschenk, zoals we weten, verwijst naar liefde. Ik word tot bestaan bemind, zonder onderbreking. Ik besta omdat God het graag wil. Omdat God voortdurend vol liefde naar mij verlangt. God is mijn Schepper. Hij is zich perfect bewust van mijn bestaan en kijkt voortdurend naar mij.

Wat vertelt die blik van God op mij?

Die blik van God op mij, die zegt: ’Sinds alle eeuwigheid denk Ik aan jou en verlang Ik naar jou. In jou stel Ik mijn welbehagen. Ik hou van jou.’ Of ik nu antwoord op die liefdevolle blik of niet, God blijft het mij voortdurend toefluisteren, iedere seconde. Die liefde houdt mij in leven. Die liefde is de grond van mijn bestaan.


Finbarr Lynch sj

Reacties

Anoniem zei…
wat een prachtige getuigenis! zeer herkenbaar , God die ons omhelst van molecule tot verlangen ... Toch een bedenking, net omwille van die historische barst tussen de vingers van Adam en God: het oorspronkelijke contact tussen mens en God is hier op aarde toch vaker verstoord dan wat anders, een drama dat ook in de traditie zelf beschreven is. De natuurlijke, paradijselijke nabijheid van God is voor velen een duur bevochten kwestie, en gaat eerder door het kruis dan zomaar uit de hemel gevallen. We zijn omringd en bemind door een God die ons kent, die naar ons kijkt en contact zoekt met ons, op veel meer manieren dan wij ons kunnen voorstellen. Maar de onderbrekingen zijn er wel, en door onze menselijke beperkingen kunnen we niet steeds 100 % die liefde ervaren. Mijn wil/Uw wil? Gelukkig breken er genoeg zonnestralen doorheen de wolken om ons regelmatig de warmte en het licht van zijn genade te schenken. Het is wel zijn genade die ons overeind houdt, en zijn liefde die ons doet leven- akkoord.
Anoniem zei…
Mooi ! En zo mooi verwoord:
'Gelukkig breken er genoeg zonnestralen doorheen de wolken om ons regelmatig de warmte en het licht van zijn genade te schenken.'
Ik ervaar het ook zo maar kan het zelf niet onder woorden brengen.
Dank je wel!