Paus Franciscus openhartig over een dubbel onrecht


Op 5 maart 2014 verscheen een interview in de Corriere della Sera waarin Paus Franciscus terugblikt op het eerste jaar van zijn verkiezing tot Paus. Ik vertaalde enkele uittreksels voor u (4/4)
Vraag: De schandalen die het leven van de Kerk verstoord hebben liggen nu gelukkig achter ons. Met betrekking tot het delicate thema van het kindermisbruik hebben filosofen zoals Besancon en Scruton en ook anderen u gevraagd om standpunt in te nemen tegen het fanatisme en de slechte trouw van de geseculariseerde wereld die weinig respect opbrengt voor kinderen.
Paus Franciscus: Ik zou twee dingen willen zeggen.
De gevallen van misbruik zijn verschrikkelijk omdat ze heel diepe wonden veroorzaken. Benedictus XVI was heel moedig en heeft het pad vrijgemaakt. En op dat pad heeft de Kerk veel vooruitgang gemaakt. Mogelijks meer dan wie dan ook.
De statistieken van het het fenomeen van het geweld tegen kinderen zijn schokkend. Maar ze tonen ook duidelijk dat de grote meerderheid van het misbruik plaatsvindt in de familie en door mensen uit de nabije omgeving.

De Katholieke Kerk is misschien wel de enige publieke instelling die de zaak met transparantie en zin voor verantwoordelijkheid heeft aangepakt. Niemand anders heeft er zoveel voor gedaan. En toch is de Kerk de enige die wordt aangevallen.

Reacties

Edith Legrand zei…
That is of course because those attacks were organized by political organizations. As Jesus said, his kingdom was not in this world ;-)
Anoniem zei…
Inderdaad! we belopen we weg, de zuiverende weg die Jezus ook belopen heeft: we treden in zijn spoor!

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)