Onverwacht bezoek uit ... Homs


Ik heb zonet een wat onwezenlijke maaltijd achter de rug. In onze Amsterdamse jezuïetengemeenschap hebben we pater Ziad Hilal sj op bezoek. Hij komt net aan uit … Homs in Syrië. Aanleiding is uiteraard de dankviering die morgen wordt gehouden in Amsterdam ter nagedachtenis van pater Frans van der Lugt sj.

Ziad is de enige overblijvende jezuïet in Homs. Hij was het die als eerste op de hoogte is gesteld van de moord op pater Frans. Hij woont in het “vrije” deel van de stad Homs. Wat dat ook moge betekenen in tijden van burgeroorlog. Zo deed hij ons het relaas van de herdenkingsviering die twee dagen na de moord plaats vond in Homs. Amper 15 minuten na het einde van die viering onploften er twee bomauto’s, op 25 meter van het jezuïetenhuis. 33 doden en 150 gewonden. We hebben er niets over gehoord alhier. In Syrië is zoiets “normaal”. Niettegenstaande er al meer dan 160.000 slachtoffers gevallen zijn in de oorlog, heeft het nieuws van de moord pater Frans in Syrië toch grote opschudding verwekt. De  zonet genoemde herdenkingsviering (2uur) werd integraal uitgezonden op de nationale televisie. Iedereen in Syrië kende Frans van der Lugt sj, zo wist Ziad ons te vertellen.

Ziad Hilal sj had ook ander nieuws. Hij wist ons te vertellen dat hij uit heel goede bron had vernomen dat de Italiaanse jezuïet Paolo Dall'Oglio nog in leven is en dat de kans groot is dat hij weldra zou worden vrijgelaten.

Ziad, zelf een Syriër, heeft er bewust voor gekozen om in Homs te blijven. Hij is er verantwoordelijk voor de werking van de Jesuit Refugee Service die vele duizenden mensen humanitaire hulp verschaft.  Zondagmorgen vliegt hij terug naar Libanon om vandaar door te reizen naar Homs. Drie dagjes in rust in Amsterdam en daarna terug naar de hel … Het is onwezenlijk.

Ik ben toch wel een beetje fier op Ziad.

Reacties

Anoniem zei…
Fier op een medebroeder! Wat kan de ontmoeting met een levende getuigen voor iemand in het veilige A'dam betekenen? Ik vermoed dat hij veel in beweging kan zetten.
Anoniem zei…
Hoe moedig, om in zo'n situatie de haat niet te ontlopen.., maar net als de Heer ,bij de mensen in nood te blijven...er je leven voor te geven...Dankjewel om dit voorbeeldi Alle Jezuîeten , weredwijd mogen zeker fier zijn .Proficiat!

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen