"Turkije aan de Leie": witte donderdag in 1975


Op 15 maart 2014 werd in het MIAT museum in Gent het boek van Tine de Gendt voorgesteld : "Turkije aan de Leie". Het boek bevat het volgende verhaal over pater Herman Pillaert SJ, hoe hij zijn Turkse buren uit het beluik redde - een beluik is een doodlopend straatje met kleine arbeiderswoningen.
"Op een nacht in de winter van 1975 zag Herman hoe het dak van zijn overburen onder een hevige regenbui bezweek. De priester-arbeider snelde ter hulp maar het mocht niet baten: het water bedekte de vloer en stroomde van de muren, terwijl de wind door spleten en ramen naar binnen gierde. De vijf bewoners van het huis waren door de aanhoudende vochtigheid in huis allemaal zwaar ziek geworden. De jongste bewoner was amper drie maanden oud en danig verzwakt door de zware levensomstandigheden.
Voor Herman lag de oplossing voor de hand: het gezin kon hier niet blijven. Nog diezelfde avond bracht hij de vader, moeder en drie kinderen over naar zijn eigen huisje aan de droge, want ietwat hoger gelegen kant van het beluik. Niet groot, maar wel droog en proper. Zodra de kinderen sliepen, haalde Herman zelf nog snel een deken uit de kast en overhandigde de sleutel van het huis aan de verbijsterde vader van het gezin. 'Het is nu van jullie', zei hij, en zonder er verder woorden aan vuil te maken, trok hij de deur achter zich dicht.

In het holst van de nacht stak hij de straat over naar zijn nieuwe woning: het vervallen krot aan de overkant. Elke keer als Rükiye dit verhaal vertelt, rollen de tranen over haar wangen."

Reacties

Anoniem zei…
Ontroerend om te horen hoeveel prachtige medebroeders je hebt: stil en krachtig in de weer om mens te zijn nl. nederig in dienstbaarheid.
Anoniem zei…
Ontroerend én groots!!

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj