Waarom een goed mens van alle hout pijlen weet te maken



'De kenmerken zelf van de tegenslag zijn voordelig voor de rechtvaardige. Ze brengen schade toe en net daardoor strekken ze tot voordeel. Net zoals de de hagel die, door de wijngaard te beroven van zijn bladeren, haar verrijkt met een meer waardevolle schat.'

Ignatius van Loyola

Reacties

Anoniem zei…
Heel mooi, en beslist wijs, van Ignatius.
De koepel van mijn armzalig keukentje is onlangs gesneuveld door de hagel, met veel wateroverlast tot gevolg... Absoltuut niet leuk, zeker niet als je het geld niet hebt om het te herstellen. Ik was er kapot van.
Waar moet ik in deze tegenslag naar kijken om het positief te beleven ?
Moet ik naar de mensen in Irak kijken ? Misschien wel, daar is mijn tegenslag klein bier tegen.
Kijk in niet diep genoeg ?
Bid ik niet goed ?
Misschien is God aanwezig in het feit dat ik mezelf die vragen ben gaan stellen.
Zo ja, lieve God, geef me antwoord.
Doe me groeien in U.
Anoniem zei…
Voor wie een tegenslag moet verwerken, is het een geen evidente wijsheid. Het inzicht, de vruchten plukt men vaak pas lang na de verwerking. Zelf zou ik behoedzaam omgaan met deze wijsheid om te vermijden dat men de tegenslagen gaat verheerlijken. Dat lijkt me niet direct de bedoeling.
Anoniem zei…
Ik hoop dat je snel raad en hulp vindt. Je kan iemand van de gemeente of de sociale diensten van de gemeente vragen of er geen financiële steun bestaat in geval van schade door hagel. Ook andere mensen kunnen je wellicht helpen.
Soms zijn er ook onverwacht goede dingen in heel moeilijke omstandigheden. Dit heb ik zelf al mogen ondervinden. Ik wens het jou ook.

Anoniem zei…
Technisch gesproken zie ik geen waardevolle schat verrijzen uit een van zijn bladeren beroofd wijngaard. Het is me wel duidelijk dat tegenslag, zeker als het zwaar genoeg is, ons verplicht na te denken en een van de middelen is om onze zicht op de wereld te wijzigen (soms ook in de verkeerde richting but that's an other story). Meer "Terre-à-terre";beste anonymous van 9:31, voor zover je het niet zou hebben gedaan, vergeet zeker niet uw verzekeringmakelaar te raadplegen omtrent uw dekkingen en de eventuele officiële tussenkomsten. Uw tegenslag is relatief klein maar toch reëel; u verdient zeker felicitaties omdat u zich eerlijk en oprecht vragen stelt. Graag zend ik u al mijn sympathie.

Anoniem zei…
Het kan een opening zijn om tegenslagen te leren offeren aan Jezus. En kijken wat hij er mee doet. Het is God die stap voor stap in het verborgene werkt en van het slechtste toch nog het beste probeert te maken. God neemt elk aspect van een "tegenslag" in detail au sérieux, maar hij vraagt ons om een weg in de nederigheid af te leggen. Een tegenslag staat ook niet alleen als een losstaand feit in ons leven. In ons dagelijks leven gebeuren er voortdurend veel positieve dingen die we niet zien. Een tegenslag steekt er wel meteen bovenuit en doet ons twijfelen. In die zin is dankbaarheid voor alle dingen die wel ok zijn (tot in het absurde toe) een goede reflex als het tegenzit. En uiteindelijk is alles voorzienigheid en genade. Alles wat ons tot nederigheid brengt, kan alleen maar genade opleveren.
Anoniem zei…
De wijngaard zal wel 'gehecht' geweest zijn aan haar bladeren. De hagelbui leert haar een les in vergankelijkheid, aan inherent deel uitmaken van het leven dat bestaat uit geboorte en dood en alles wat daar tussen ligt. Het is ons dualistisch denken dat ons voorspoed doet nastreven en tegenspoed doet vermijden, en het bijgevolg 'labelt' als respectievelijk 'goed' en 'slecht' waaruit zowel gehechtheid voor het ene als afwijzing voor het andere ontstaat. Weten en ervaren dat het leven 'alles' omvat en God in dit alles aanwezig is, kan ons helpen om moeilijke fasen in ons leven gelijkmoedig te be'leven'.
Unknown zei…
U heeft gelijk. In de grootste tegenslag kunnen soms een diepe transformerende les ten grondslag liggen die je precies die karaktereigenschappen geven om het beeld te worden dat God met je in ogen had toen hij je het leven gaf.
Natuurlijk zijn dit gevoelige onderwerpen maar je moet durven zien wat God bedoeld.
Anoniem zei…
Ik kan me niet voorstellen dat de harde gebeurtenissen in het leven (je kind sterft, je krijgt kanker, je wordt verminkt in een ongeval, je dak stort in en je hebt geen middelen om het te herstellen..) beproevingen van God zijn. Dan zou Hij wel een wrede God zijn.
Jezus zei dat God een Vader is in de de diepste en mooiste betekenis van het woord: 'zelfs als een moeder haar kind alleen zou achterlaten, Ik zal je nooit alleen laten'. Ik wou dat ieder van ons het zou geloven op het moment waarop het leven ons harde klappen toedient.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen