Wat Jezus wist



Onderstaande overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

Als je niet over alle nodige informatie beschikt, dan is het moeilijk goede beslissingen te nemen. Het is moeilijk om te groeien in je wijze van in het leven staan, als je bepaalde aspecten daarvan tracht te ontkennen. Jezus stamde uit een traditie die brutaal eerlijk was. Lees maar eens een stukje van de profeten van Israël. Je zult zien hoe krachtig zij de waarheid spraken. Als Jezus het had over wat het concreet betekende Gods volk te zijn of deel te hebben aan het Koninkrijk  Gods, dan sprak Hij juist zoals zij.

Jezus wist wat Johannes de Doper al wist en wat ook de profeten sinds lang wisten: buiten de waarheid is er geen genezing of heil. Als wij de diepere oorzaak van onze innerlijke kwetsuren blijven ontkennen, dan blijven wij gekwetste mensen, ook al herstellen we hier of daar iets van de aangebrachte schade. We kunnen bijleggen wat fout liep. Maar als wij blijven voortdoen met wat diep in ons de schade veroorzaakte, dan gaan we eenvoudigweg nieuwe wonden krijgen (of veroorzaken), omdat onze basishouding niet  is veranderd.


De 40-dagentijd is een geschikte tijd om voldoende lang heel zorgvuldig, en in gebed, stil te blijven staan bij wat we eigenlijk aan het doen zijn en om de waarheid van onze situatie eerlijk onder ogen te zien.

Vinita Hampton

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj