Wat paus Franciscus verstaat onder "vernieuwing"



Deze overweging verscheen gisteren op www.gewijderuimte.org

Paus Franciscus biedt ons een heel nieuwe weg aan voor vernieuwing, en dit speciaal voor in de Kerk. Vernieuwing mag voor hem niet betekenen dat men zijn tijd met structuren verprutst of dat men nog maar eens iets nieuws gaat opzetten.

Vernieuwing betekent veeleer dat men de centrale plaats van Christus herontdekt. En dit, op zijn beurt, vraagt een totaal nieuwe geest en een volkomen nieuw hart.

De vernieuwing die Paus Franciscus ons voorhoudt is de bekering van het hart. Dit kan maar als we onze weg samen met Jezus gaan en in nauw contact blijven met Hem. Daarom  blijft hij erop aandringen dat we elke dag een passage uit het evangelie lezen, daarover nadenken en bidden, of we nu in tram of trein zitten, of thuis zijn. Dit is met Jezus optrekken.

Als we dit soort van engagement om iedere dag met Jezus op weg te gaan op ons nemen, dan beginnen we te leven in een wereld van genade. En dit is meer is dan vertrouwen op menselijke inspanningen.

Als Jezus mee met ons op weg gaat, onze gids is, dan zullen we, zo zegt ons Paus Franciscus, stap voor stap de diepste waarheid ontdekken. En die maakt ons vrij en schenkt ons leven.  Die genade is ons reeds gegeven. Wij moeten ze aan het licht brengen, leren kennen en omhelzen.

Blase J. Cupich

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen