8 tips voor een geslaagd huwelijk, door Paus Franciscus



In 2014 vierde Paus Franciscus Valentijn samen met 12.000 verloofde paren. Hij gaf hen 8 tips voor een geslaagd huwelijk. Hieronder vind je ze.


1. "Het huwelijk is werken, dag in, dag uit. Je zou het kunnen vergelijken met vakmanschap. In zekere zin is het al met een goudsmid. Immers, een echgenoot maakt zijn echtgenote  meer tot vrouw. Zij op haar beurt maakt van haar echtgenoot een betere man. Het gaat over groeien in menselijkheid, als man en vrouw.” 

2. "Liefde is een relatie. Het is een werkelijkheid die groeit. Je zou het kunnen vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis bouw je samen. Niet op je eentje!”

3. "Een huwelijk kan je niet bouwen op gevoelens die komen en gaan. Wel op de rots van de echte liefde, de liefde die komt van God.” 

4. "Het is niet enkel belangrijk dat een huwelijk blijft duren. De kwaliteit van het huwelijk is ook belangrijk.” 

5. "Als we het “Onze Vader” bidden dan zeggen we: Geef ons heden ons dagelijks brood. Als het gaat over het huwelijk dan kunnen we zeggen: Geef ons heden onze dagelijkse liefde.” 

6. "Alsjeblief. Dit is de beleefde vorm om je bij iemand aan te dienen, met respect en aandacht.  Kunnen we aan mekaar dank u zeggen? Als verloofden en weldra als gehuwde koppels is het belangrijk om te erkennen dat je wederhelft een geschenk is van God. Als je een geschenk krijgt van God, dan zeg je dank je wel.'” 

7. "We weten het allemaal: het perfecte gezin bestaat niet. Evenmin de perfecte echtgenoot of de perfecte vrouw. Om nog niet te spreken van de perfecte schoonmoeder … Wij zijn het die bestaan, zondaars. Jezus kent ons door en door en hij verklapt ons een geheim: laat nooit de dag aan zijn einde komen zonder mekaar om vergeving te vragen.”  

8. "Maak van je huwelijk een echte viering. Immers, het huwelijk is een viering. Het is een christelijke viering, niet enkel een wereldse. Kan je je een feest voorstellen waar enkel maar tee wordt geschonken? Dat bestaat niet. Zonder wijn is er geen feest.”

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj