Het verschil tussen Petrus en Judas


Jezus’ drievoudige vraag is een echo van het drievoudig verraad van Petrus. Vergeven kan moeilijk zijn, maar wellicht is vergeving accepteren nog lastiger. Kunnen geloven dat wij vergeven worden, is een voorwaarde voor onze spirituele groei. Hierin bestond het wezenlijk verschil tussen Petrus en Judas. De weifelende Petrus groeide, vanuit de schaamte om zijn drievoudig verraad, tot de rots waarop Christus’ kerk werd gebouwd. Judas kon de mogelijkheid van vergeving zelfs niet in overweging nemen. Hij, die Jezus had horen vertellen over zeventig keer zeven maal vergeven, kon zichzelf er niet toe brengen Hem voor zichzelf om vergeving te vragen. In plaats daarvan stierf hij in wanhoop.

Heer, geef dat ik nooit ophoud om vergeving te vragen. Als wij bereid moeten zijn grenzeloos te vergeven, dan moeten we ook bereid zijn om vergeving te blijven vragen. We moeten geloven dat we vergeven worden. En dit ons hele leven lang.

Tekst gelezen op www.gewijderuimte.org

Reacties

Carla zei…
De mens kan vergeven daar deze liefheeft. De mens kan aanvaarden en loslaten wanneer hij zichzelf gevonden heeft. Samen wandelen ze in vrede verder.Tja, en de weifelende mens gaat ergens door heen en dat kan inderdaad lang duren. Werkelijk vergeven bij diepe pijn vraagt naar inzicht- zelfkennis en vertrouwen. God zij met ons.
Carla zei…
De grootste pijn is misschien wel dat ons is medegedeeld dat wij zondaars zijn en tegelijkertijd heeft God ons lief. Dat gegeven vereffend. Me niet hechten aan bepaalde woorden is een stap in de goede richting.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Over het algemeen doet iedereen knap lastig.
Ik moet altijd aan de oorlog denken. De mensen pasten zich aan.
Studeren ? Je verloor allemaal een jaar en het leverde geen discussies op.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj