De uitdaging waarvoor internet christenen plaatst (3/6)


In het najaar 2016 publiceerde ik een artikel in het Tijdschrift voor geestelijk leven over internetpastoraat. Hier enkele uittreksels: 3/6
  

Als jezuïeten hebben wij vanuit ons Platform voor ignatiaanse spiritualiteit van de jezuïeten in de Lage Landen de keuze gemaakt  om te investeren in aanwezigheid in de internetomgeving. Meer dan 60 mensen werken mee aan onze diverse digitale initiatieven. 

Internet is veel meer dan zomaar een interessant instrument. Het is een nieuwe ruimte en dimensie geworden waar een alsmaar groeiend deel van  de menselijke ervaring zich afspeelt. Voor de digital natives is dit een evidentie. Maar in toenemende mate ook voor mensen van de derde en zelfs van de vierde leeftijd. 

Zoals elke ruimte heeft zij voordelen en nadelen, krachten en zwakheden. Er zijn ook, gelukkig maar, heel wat andere omgevingen waarin mensen verkeren.  Internet is niet exclusief en zal dat ook nooit worden. Gezien het enorme potentieel van het internet en de relatief beperkte vertrouwdheid van christenen met de eigen dynamieken van de digitale werkelijkheid, is belangrijk dat deze dimensie van het persoonlijke en maatschappelijke leven wordt geëvangeliseerd en dat daar de nodige middelen worden voor vrijgemaakt. Digitale religieuze knowhow vind je niet zomaar uit.  

Het lijkt me overigens meer dan waarschijnlijk dat ook het Evangelie zelf en onze eeuwenoude christelijke cultuur in deze nieuwe dynamiek van inculturatie zullen bevraagd en verrijkt worden.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

De tenen van God (1/4)

Als monniken geen godzoekers zijn, wat zijn ze dan wel? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden

Uitleggen met één woord hoe je kan komen tot de volmaakte liefde - het genie van Austinus van Hippo