Snelcursus om je roeping te vinden (2/5): Ga op zoek naar ervaring



In deze serie vertelt Brendan Busse sj, Amerikaans jezuïet, over roeping in brede zin, voor iedereen, en dus niet alleen de roeping tot jezuïet. Vele mensen zijn op zoek naar hun plek in het leven. Dit artikel wil hen daarbij helpen. Hier vind je vijf stappen om je roeping te ontdekken.

Tweede stap: Ga op zoek naar ervaring

Gun jezelf de tijd om je diepste verlangens te testen en uit te zuiveren - voor een religieuze roeping: een jaar of twee. Ga op zoek naar ervaringen die deuren openen, zelfs al lijkt dat andere deuren te sluiten. Ga bijvoorbeeld voor een stilte-weekend - of langer - om je relatie met God te verdiepen en na te denken over je roeping. Neem een verantwoordelijkheid op, doe een jaartje vrijwilligerswerk in het buitenland... Of neem een parttime baan of verruim je horizon met een stage. Volg je voorbeelden of helden niet alleen in je verbeelding, maar durf iets te ondernemen in navolging van hen. Die ervaringen zijn dan toetsstenen bij het nemen van je beslissing over een roeping of levensweg.

Een laagdrempelige versie van het ‘testen’ van je roeping is doen alsof je de keuze al gemaakt hebt: beeld jezelf gedurende een maand in dat je moeder of vader (of religieus of schrijver of iets anders) wordt. Leef met deze beslissing, praat er vervolgens over met God en kijk wat die eventuele keuze aan hoop en angst in jou teweeg brengt. Doe hetzelfde in de maand daarop met een alternatieve keuze, en noteer de verschillen in je reacties, gevoelens... Ben je enthousiaster? Moediger? Nieuwsgieriger? Meer energie? Dat is roeping.

Reacties

Anoniem zei…
Volgens mij ligt alles verborgen in de mens en het mooie is dat je veel kunt verwezenlijken tijdens je leven. Indrukken op doen, jezelf bijscholen omdat dit weer andere mogelijkheden geeft. Me verdiepen in waar anderen in zijn voorgegaan geeft mogelijkheden. Lief en leed delen. Fijn is als mensen hun roeping, hun kennis met liefde kunnen overdragen. Theater, muziek,schilderkunst, stratenmaker, docent, hovenier en ga zo maar door veel heeft zin en veel geeft plezier is mijn ervaring. Alleen was ik me niet bewust van het gegeven dat het een roeping was. Je kiest ergens voor of je groeit ergens naar toe en dat geeft verantwoordelijkheid. Zo ook het ouderschap. Dat is blijvend vanaf het begin, tenminste dat is de bedoeling en anders krijg je de hulpverlening of de pleegmoeder. Ieder mens vindt.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen