Kan God tot een mens spreken? En zo ja, hoe kom je daar achter?



De terugblik op het gebed is een essentiëel onderdeel van de pedagogie van de Geestelijke Oefeningen. Een eerste niveau bestaat erin dat je na je gebed, na je contemplatie van een pericope uit het Evangelie, nagaat hoe je gebed verlopen is. Ging het goed, wees dankbaar en doe zo voort. Ging het moeizaam, vraag je dan af waarom. Liet de voorbereiding te wensen over? Vond je niet de juiste plek, de juiste houding om te bidden? Kwam je niet tot stilte? Zoek dan naar een weg om het de volgende keer beter te doen.

Een dieper niveau – veel belangrijker – bestaat erin na te gaan hoe deze tekst uit het Evangelie je geraakt heeft. Deed het je wat ? Gaf het je vreugde, rust, vrede? Of integendeel, werd je onrustig, mistevreden, ontmoedigd? Die innerlijke bewegingen in je hart zullen je helpen te onderscheiden wat je dichter brengt bij je eigenlijke roeping op de weg Jezus achterna. Vooral de positieve bewegingen, die Ignatius ‘geestelijke vertroosting‘ noemt, zijn de manier waarop God tot je spreekt in je gebed. Om die innerlijke bewegingen te leren onderscheiden is, aldus Ignatius, een goede begeleider nodig.

Mark Rotsaert sj

Reacties

Truus zei…
God kan zeker tot je spreken. Je voelt vanzelf wel of iets wel of niet goed is . Voor mij spreekt Hij op deze manier en in de stilte.
Anoniem zei…
Vaak wel, maar als je partner weer onverwacht in het ziekenhuis belandt, dan is de rust ver te zoeken.net rust en nu weer dit.Midden tussen de puinhoop met je dochter. "Als u hier was geweest", meer weet ik niet...
Edward zei…
God spreekt alle mensen aan. Alleen zij die luisteren horen Hem. En dat zijn alle echte gelovigen. Zijn wonderen verricht Hij dagelijks... Zonder een mirakel zou bvb een bedevaart wegens Corona nooit meer mogelijk zijn....... Is er nu nog een reden om niet in Christus te geloven..............?

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj