De aantrekkelijke zelfrelativering van paus Franciscus - Waarheid in tijden van internet (10/15)


Een tijd geleden gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (10/15)

De zelf-relativering van paus Franciscus

Het vierde kenmerk van de communicatie van paus Franciscus is misschien het meest typisch. Hij deinst er niet voor terug om zichzelf en de hele katholieke traditie tot op zekere hoogte te relativeren. In zijn talrijke ontmoetingen met journalisten durft hij vlakaf te zeggen dat hij, hoewel paus, sommige zaken niet of niet goed weet. Bekend is zijn uitspraak  in een interview met La Repubblica in 2013 dat hij gelooft in God, niet in een katholieke God. Ook sprak hij reeds meerdere malen over zijn persoonlijke ervaring met geloofstwijfel.

Dit wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen.  Zelf denk ik dat het de geloofwaardigheid van zijn discours enkel maar versterkt. Deze zelfrelativering lijkt me niets anders dan een erkennen dat alles wat gebeurt binnen de Katholieke Kerk gebeurt doorheen mensen. Als mensenwerk is het dus getekend door beperktheid.

Reacties

Anoniem zei…
Een dosis zelfrelativering onderstreept onze menselijkheid. Het neemt veel ergernissen weg als je met die houding kijkt naar "het instituut katholieke kerk". Wat maakt dan dat de paus, het hoofd van de katholieke kerk, zo'n houding aanneemt het toch onmogelijk blijft om bepaalde 'wetten' te versoepelen. Ik denk hier aan het celibaat voor priesters, ook denk ik aan priesters die enkel de 'voorgeschreven' regels van verloop van de liturgie en canon willen gebruiken tijdens eucharistievieringen. Het is mensenwerk, geschreven, ontstaan, ontwikkeld in een bepaalde tijd en context en dus niet absoluut. De wet, de regel, de traditie blijkt daar verabsoluteerd te worden en te staan boven de verstaanbaarheid ervan voor de hedendaagse mens.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen